Podnikání cizinců v ČR

Podnikání cizinců v ČR: Aneb jaké podmínky musíte splnit

Přistěhovali jste se do Česka a chtěli byste zde začít podnikat? Zajímá vás, jaké podmínky budete muset jako cizinec splňovat, co vše je nutné si připravit a kde mohou být skryté hrozby? Nebo máte přítele cizince a chcete mu s tímto procesem pomoci? Pak čtěte dále a vše se dozvíte.

Začátek podnikání osob cizinců ze zemí Evropské unie

Pokud jste vy nebo váš přítel ze země Evropské unie, nebo z tzv. přidružených zemí, kterými jsou Norsko, Lichtenštejnsko, Island a Švýcarsko, budete mít začátek podnikání poměrně jednoduchý. Platí pro vás totiž stejné podmínky jako pro rodilé Čechy.

Na začátku musíte, stejně jako Češi, splnit všeobecné podmínky, jakými jsou dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům a zajistit si výpis z rejstříku trestů. Pak stačí navštívit živnostenský úřad a povolení k živnostenské činnosti je vaše. Není to nic složitého. Nejste ani znevýhodněni ani naopak zvýhodněni oproti ostatním.

Začátek podnikání osob cizinců mimo země Evropské unie

Pokud ovšem pocházíte ze zemí mimo Evropskou unii i mimo přidružené země, situace se trochu zkomplikuje. V tomto případě totiž budete potřebovat nejprve povolení k pobytu v České republice.

Toto povolení získáte již ve vaší zemi na velvyslanectví České republiky. Na tomto velvyslanectví si můžete zažádat o povolení k dlouhodobému pobytu nad 90 dnů. Pokud byste vyloženě chtěli získat české státní občanství, bude nutné, abyste splňovali další podmínky. V tomto článku si je nebudeme více rozepisovat. Bližší informace najdete na stránkách Ministerstva vnitra České republiky.

Dále je i v tomto případě nutné mít minimálně 18 let, mít způsobilost k právním úkonům a zajistit si výpis z rejstříku trestů. Pak opět stačí navštívit živnostenský úřad a povolení k živnostenské činnosti je vaše.

Je nutné ale pamatovat na to, že díky tomu, že podnikáte v Česku, musíte v Česku odvádět sociální a zdravotní pojištění a daně. O tom se ale informujte přímo na svém velvyslanectví, neboť někdy je nutné odvádět tyto dávky jak v Česku, tak i ve vaší rodné zemi.

Chcete si založit vlastní firmu?

Jste cizinec a chcete si v České republice založit vlastní firmu? V tom případě budete potřebovat, stejně jako Češi, zakladatelskou listinu.

Ta je základním stavebním prvkem, kterým je jakákoliv obchodní společnost založena. Zakladatelská listina musí být sepsána formou notářského zápisu a nijak se neliší od smlouvy sepisované rodilými Čechy.

Následně je nutné firmu nechat zapsat do českého obchodního rejstříku firem, a to pomocí návrhu na zápis do OR. Díky tomu společnost oficiálně vzniká a můžete s ní začít podnikat.

A opět i v tomto případě platí výše zmíněné podmínky a požadavky. Osoby ze zemí Evropské unie mají stejná práva a povinnosti, jako rodilí Češi. Lidé ze zemí mimo Evropskou unii musí opět předložit povolení k dlouhodobému pobytu.

Vidíte tedy, že začít v Česku podnikat není pro cizince o nic víc složitější, než pro Čechy!

VYŽÁDEJTE SI NEZÁVAZNOU NABÍDKU

Zkuste nám popsat vaši představu - vytvoříme Vám nabídku na míru.

Články a tipy

rady a návody pro ověřování, zakládání a provoz firem

Zobrazit všechny
Ověřovač.cz

OVĚŘOVAČ.CZ s.r.o. vám nabízí zajištění sídla společnosti, opatření trvalého pobytu, založení firmy na míru či prodej READY-MADE společnosti


E-mail:info@overovac.cz

Kontaktujte nás
Partneři
SEO optimalizace